William P. Gottlieb

(1917/01/28 − 2006/04/23)

Gottlieb fotografavo ne žmones, jis fotografavo muziką.

William Paul Gottlieb gimė 1917 metų vasario 28 dieną, Brooklyn’e, augo New Jersey. Jis studijavo ekonomiką Lehigh’to universitete ir buvo Phi Betta Kappa bendrijos nariu.

William P Gottlieb
William P. Gottlieb
Coleman Hawkins ir Miles Davis,1944
Coleman Hawkins ir Miles Davis, 1944
Gottlieb-Frank Sinatra.jpeg
Frank Sinatra

1938 metais, studijuodamas paskutiniame universiteto kurse, jis įsidarbino Washington Post reklamos agentu. Po kelių mėnesių jam buvo pasiūlyta rašyti apie džiazą sekmadieniniame laikraščio leidinyje už 10$ per savaitę. Kai Washington Post nutarė nebesiųsti fotografo į pagrindinius renginius, pardavęs kelis savo įrašus, Gottlieb nusipirko Speed Graphic kamerą, juostelę ir fotoblyksčių lempų komplektą.

Nežiūrint to, kad Speed Graphic fotoaparatas buvo įprastas tų dienų fotografų įrankis - jis buvo gremėzdiškas ir juo nebuvo lengva naudotis. Turėdamas tai omenyje, Gottlieb, labai gerai apgalvodavo ką ir kiek fotografuoti dūmuose skendinčiuose 52-os gatvės džiazo klubuose ar klubuose Washington D.C.

„Aš fotografavau kaip rašytojas ir renginyje padarydavau vieną ar du kadrus,o pagrindinis fotografavimo tikslas būdavo papildyti mano straipsnius“, vėliau "Washington Post" pasakojo fotografas.

Mokydamasis bandymų ir klaidų metodu, ilgainiui Gottlieb tapo vienu labiausiai vertinamų džiazo fotografų, prisijungdamas prie tokių fotografų kaip Herman Leonard, William Claxton ir Francis Wolff.

Gottlieb buvo ne tik puikus fotografas, jis fotografavo Amerikos kultūrinio gyvenimo sluoksnį … kuris buvo labai svarbus to meto džiazui išgyvenančiam svingo laikotarpį ir bebop’o revoliuciją.

1941 metais Gottlieb išeina iš Washington Post. Antrojo Pasaulinio karo metais jis tarnavo fotografu, o po karo vėl dirbo kaip džiazo žurnalistas Down Beat žurnale. Ir vėl, jam mokėjo už tai, kad jis rašo, net šalia rašymo jis dar ir fotografuodavo.

1938 −1948 metais Gottlieb sukūrė šūsnį nepaprastų fotografijų. Didesnę to dešimtmečio dalį, jis rašė apie džiazą Washington Post ir Down Beat, tačiau jo straipsniai nebūtų tokie įdomūs jei ne jo nuotraukos, padarytos Speed Graphic, Graflex ir Rolleiflex kameromis.

Jo juodai-baltos dainininkės Billie Holiday, saksofonisto Charlie Parker ir gitaristo Django Reinhardt nuotraukos, o taip pat spalvota, 1948 metais Gottlieb nuotrauka nufotografuota Niujorke, 52oje gatvėje garsėjusia to meto JAV geriausiais džiazo klubais, per šiuos dešimtmečius buvo publikuotos begalę kartų.

Gottlieb darytas Holiday, Parker, Mildred Bailey ir Jimmy Rushing nuotraukas, 1994 metais JAV paštas išleido pašto ženkliukų pavidalu, taip paminėdamas garsiausius džiazo atlikėjus. Jo knyga „The golden age of jazz„ („Auksinis džiazo amžius“) tapo bestseller’iu tarp muzikinės temos knygų. 1995 metais, JAV Kongreso biblioteka nusipirko 1700 jo darbų.

Per savo gyvenimą Gottlieb nufotografavo visą eilę džiazo žvaigždių tokių kaip: Louis Armstrong, Duke Ellington, Charlie Parker, Billie Holiday, Dizzy Gillespie, Earl Hines, Thelonious Monk, Ella Fitzgerald, and Benny Carter ir garsių susibūrimo vietų tokių kaip 52oji gatvė, Apollo teatras, Cafe Society, Starlight Roof ir Zanzibar.

Per 66-us bendro gyvenimo metus su žmona Delia, jie susilaukė keturių vaikų, šešių anūkų ir trijų proanūkių.

Gottlieb mirė 2006 metų balandžio 23 dieną nuo apopleksijos priepuolio sukeltų komplikacijų.

Gottlieb-Billy-Holiday-Downbeat
Billy Holiday
Gottlieb-Beryl-Davis
Beryl Davis
Gottlieb - 52 gatve, New York- 1948
52-oji gatvė, New York, 1948
Gottlieb-Ella Fitzgerald-1946
Ella Fitzgerald,1946
„Louis

 

Louis Armstrong
Gottlieb-Al_Hall_1947
Al Hall, 1947