Mirė Horst Faas

(1933/04/28 - 2012/05/10)

Horst Faas, dviejų Pulitzer prizų laimėtojas, vienas žymiausių karo fotožurnalistų gimė 1933 m. balandžio 28 d. Berlyne ir augo antro pasaulinio karo metais. Kaip ir daugelis to meto jaunų vokiečių jis privalėjo tarnauti Hitlerio Jaunimo organizacijoje. Vėliau, kai karas baigėsi jis su šeima, slapstydamiesi nuo prie Berlyno artėjančių rusų, pasitraukė toliau į Vokietijos šiaurę, o dar po kelių metų persikėlė į Miuncheną, Vakarų Vokietijoje.

The Associated Press H. Faas pradėjo dirbti 1956 metais ir dirbo ten beveik pusę amžiaus. Jis fotografavo karus, revoliucijas, Olimines žaidynes… Tačiau geriausiai jis žinomas už savo nuotraukas iš Vietnamo, kur 1967 metais buvo sunkiai sužeistas. Už nuotraukas padarytas Vietnamo karo metu jis laimėjo keturis pagrindinius fotografijos apdovanojimus, tame tarpe pirmąjį iš dviejų Pulitzer prizų.

„Sušaudymas Saigone”
„Sušaudymas Saigone” Nuotrauka: AP - Horst Faas

1960 metais, būdamas 27-erių ir jau ketverius metus dirbdamas AP jis pradėjo savo „front-line” fotografo karjerą Konge, vėliau fotografavo Alžyre, o 1962 metais jį paskyrė į Vietnamą. Kaip pagrindinis AP fotografas Saigone jis fotografavo kovas ir tuo pačiu samdė ir mokė užsienio ir Vietnamo laisvai samdomus fotografus. Ko pasekoje atsirado jaunų fotografų, dar vadinamų „Horst’o armija” grupė, kuri su jiems duotu ginklu - foto aparatu ir juostele - vykdydavo užduotį, grįžti su geru kadru. Tada Horst’as ir redaktoriai atrinkdavo geriausius kadrus ir apjungdavo juos į istoriją: Pietų Vietnamo kariai ir civiliai bandantys išgyventi įvykių sūkuryje.

Antrąjį Pulitzer prizą H. Faas gavo nuotraukas, kuriose užfiksuoti kankinimai ir mirties bausmės Bangladeše. 1976 metais jis kaip AP vyresnysis fotoredaktorius Europai persikelia į Londoną.

H. Faas buvo puikus planuotojas gebantis ne tik numatyti kas bus paskui, bet ir tai kas bus dar po to. Dirbdamas daug karo ir konfliktų zonose jis dažnai rizikuodavo savo gyvybe būdamas visiškai šalia veiksmo, kaip pvz. fotografuodamas savo vieną garsiausių darbų "Sušaudymas Saigone"

Vėlesniais metais jis savo žinias ir patirtį perduodavo įvairiuose mokymuose, kurių keli virto į seriją tarptautinių fotožurnalizmo simpoziumų. 

 

1962 rugpjūris Pietų Vietnamo vyriausybės kariai. Nuotrauka: AP - Horst Faas
1962 rugpjūtis Pietų Vietnamo vyriausybės kariai. Nuotrauka: AP - Horst Faas
1971m. gruodžio 18 file Horst Faas ir Michel Laurent nuotrauka. Naujo nepriklausomo Bangladešo Gorilos Dakoje kankino ir nužudė keturis vyrus įtariamus bendradarbiavus su Pakistano milicija
1971m. gruodžio 18 file Horst Faas ir Michel Laurent nuotrauka. Naujo nepriklausomo Bangladešo gorilos Dakoje kankino ir nužudė keturis vyrus įtariamus bendradarbiavus su Pakistano milicija
1961 m. sausio 26. Sergantis ir alkanas Balubos vaikas nufotografuotas Miabi ligoninėje. Nuotrauka: AP - Horst Faas
1961 m. sausio 26. Sergantis ir alkanas Balubos vaikas nufotografuotas Miabi ligoninėje. Nuotrauka: AP - Horst Faas

1. Nerijus Slesariūnas    (2012 05 15 12:53)  
Didziule begaline pagarba siam karo zurnalistui palikusiam zinia , apie karo agresijos beprasmybe. Kuri aktauali vakar siandien ir rytoj .
 
2. kept    (2012 06 08 19:52)  
Priešpaskutinė nuotrauka. Ne „Bangladešo gorilos”, o „Bangladešo partizanai” – "guerrillas", o ne "gorillas". Lygiai taip pat ne „milicija”, o „atsarga/atsargos kariuomenė”.