Kiek "imti iš klientų"? (Video anglų kalba)

/2011-09-12/

Neretai girdime kolegų klausimus "kiek tu imi už fotosesiją, valandą", kartais patys susiduriame su šia problema ir negalime apsispręsti kiek mūsų darbas kainuoja. Žemiau esančiame video fotografas, bloggeris, daugelio paskaitų fotografine tema autorius Mark Wallace vaizdžiai paaiškina kaip turėtume paskaičiuoti savo darbo kainą ir kas tą kainą sudaro.

 Jei yra noras padiskutuoti šia tema, tai galima padaryti tiesiai po šia naujiena.

Ramūnas Blavaščiūnas


1. Saulius Saulevičius    (2011 09 13 18:29)  
Gerai būtų jei tokius filmukus pasižiūrėtų klientai, o ne "pardavėjai" :)
 
2. Ramūnas Blavaščiūnas    (2011 09 13 18:49)  
Aš manau, kad klientui turėtų visiškai nerūpėti kas sudaro kainą. Jam turėtų rūpėti ką jis gaus už tą pinigų sumą, taip pat kaip, manau, daugeliui nerūpi kas įeina į dešros kainą, mums rūpi ar ji skani, šviežia ....
Kai fotografai teisingai paskaičiuos savo kaštus, o ne fotografuos tam kad fotografuoti sponsoriaudami klientą (jei kaštai yra didesni nei sumoka klientas įtraukiant ir postprodukcijos laiką, fotoaparato dilimą bei kitas mažiau akivaizdžias išlaidas) tuo pačiu nedempinguodami rinkos ir nekasdami duobės nei sau nei kitiems - viskas bus tvarkoje.
Taip, kad kainą nustato pardavėjas ir kol bus tokių, kurie dalins savo produktą veltui - atsiras ir tokių, kurie susigundys tuo produktu nors gali ir sumokėti ir sumokėti daugiau. Kitaip tariant kol bus pardavinėjama katė maiše bus ir ją perkančių.
 
3. gintaras kasperionis    (2011 09 13 20:24)  
Aš skaičiuodamas labai daug dėmesio skiriu nuotraukų idėjų originalumui. Jei klientas nori nuotraukų, kokių daugiau niekur nepamatys, tai moka gerokai daugiau. Jei nori tik šiaip paprastų, tai skaičiuoju savo darbo laiką, plius technines išlaidas.

A taip - dar labai atsižvelgiu, ar žmogus sutinka pasirašyti, kad aš nuotraukas galėsiu naudoti, kur tik norėsiu. Jei nesutinka - moka maždaug dvigubai brangiau.

Lietuvos fotografai yra labai apsileidę... Pvz., didelė dalis žurnalų skelbia konkursus viršelio nuotraukai arba net straipsnio nuotraukoms. Daugeliu atvejų fotografas už tai gauna garbę ir jokio piniginio atlygio. O ta garbė yra kažkur žurnalo gale parašyta - viršelio nuotraukos autorius Jonas Jonaitis... :-D Ir fotografai masiškai fotografuoja, kad tik patektų ten. Kaip tik neseniai vienas fotografas siūlė sufotošopint nuotrauką žurnalo viršeliui. Pats tą nuotrauką jis darys nemokamai, nes tiki, kad taip išgarsės...
 
4. Ramūnas Blavaščiūnas    (2011 09 14 06:39)  
Žurnalai naudojasi fotografų nauvumu ir perša tą garbę... kuri realiai yra niekinė. Kiek paprastų žmonių pasakys kieno nuotrauka buvo ant vieno ar ant kito žurnalo viršelio? Žurnalai paprasčiausiai periodiškai suranda navuolių, kurie už "garbę" sutaupo jiems triženkį skaičių pinigų ir tiek.
 
5. Aivaras Gadliauskas    (2012 01 21 11:09)  
Ar tik ne Bambi Cantrell yra pasakiusi, kad jei gali save nusamdyti, vadinasi, už savo darbą prašai per mažai.