Algirdas Šeškus - Žaliasis tiltas

 „Žaliasis tiltas“ - vieno pirmųjų lietuviškos fotografijos avangardistų Algirdo Šeškaus knyga, kurioje santykiai su natūra ir pati žmonių natūra atskleidžiami 30-ies metų retrospektyvoje. Tai momentinio dabarties įspūdžio aprašymas, apipavidalintas vaizdų ir vaizdinių seka. Žaliojo tilto gyvenimas persipina judesiu iš baleto scenų, ir nebūdamas scena iš spektaklio pasakoja gatvės gyvenimą, persmelktą kultūros. Žaliojo tilto baletas tarsi skraistė visam kam, kas romane vyksta. Vaizdai tarsi pasąmonės srautas byra ant Vilniaus ir sukuria aštunto – devinto dešimtmečio Vilnių, kuriame branginamas žmogus ir jo pasireiškimai. Čia, po trisdešimties metų atsakoma į klausimą: „kaip avangarde jaučiasi žmogus?“

„Žaliasis tiltas" – toks romanas, fotografijų esė, nuotraukų albumas, scenarijus, libretas, tiesiog istorija, tai prieš trisdešimt metų trisdešimtmečio fotografo sukurti darbai (30 + 30).

Toks žmogaus, miesto, fotografo šokis: niekada nebuvęs, buvęs, esąs. Atvaizdai čia nekarpyti, nepateiktos gražiausios vietos. Čia brangu viskas – viskas, kas suspėjo būti, tas būna. Fotografiniai paviršiai tokie, kaip prieš trisdešimt metų. Kai jie dar po trisdešimties sugula greta, kartais visai panašūs, o kartais net tokie pat, atsiranda tai, ko kiekviename iš jų atskirai nėra.

Improvizuodami dabar, kaip ir būto tema, knygos vaizdai kuria belaikę realybę: nei dabartinę, nei praeities. Taip muzikoj: kai vienas garsas ir kitas garsas viens kitą ima just greta – randasi Trečia: tik tai jau nebe garsas. (Du garsai ne garsą tveria.) Arba kai vienas judesys ir greta kitas išgauna Trečia – tai ne judėjimas, tai šokis, kuris jau nesibaigia.

Knyga sudaryta iš skyrių „Karas ir pokario žmonės“, „Kazys“, „Ožka ir lenkė“, „Akmuo ir miestas“, „Lova“, „Fotografas ir lenkė“, „Lėktuvas“. Tačiau skyrių pavadinimai nedaro įtakos vaizdui, gyvena lyg patys sau, lyg nieko bendra su fotografija nebeturėtų. Knygoje niekas nieko iliustruoti neketina, viskas – tik kažkada gyvavusios aplinkybės: svarbios iš pradžių, užmirštos fotografuojant ir esančios dabar, 0 x (30 + 30). Proza, atvaizdai, skyrių pavadinimai virvele ištįsusi poezija – vis knygos medžiaga, o knygos tekstas – Trečia.

 Straipsnio šaltinis: www.bernardinai.lt